• 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kto jeszcze nie próbował zrobić domowych bajgli koniecznie musi to nadrobić. Świetnie sprawdzają się na kanapki, są długo świeże i obłędnie smakują.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Zaczyn:
    100 g mąki wrocławskiej
    250 ml letniej wody
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru

    Ciasto właściwe:
    350 g mąki typ 650
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    50 ml letniej wody

    Do posypania:
    Ziarna sezamu, mak i siemię lniane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bajgle

Bajgle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski z letnią wodą dodać cukier, wkruszyć drożdże, dodać mąkę i wymieszać całość do połączenia. Przykryć na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Resztę składników i rozczyn wymieszać w misce i zagnieść na jednolite ciasto. Przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdy kawałek rozwałkować na długość około 25 cm i grubość 2-3 cm, połączyć końce i uformować oponki.
  • 4. Wodę zagotować z sodą. Gotować po jednym bajglu z każdej strony po 30 sekund. Układać na blaszce z papierem do pieczenia. Posypać ziarnami.
  • 5. Bajgle piec w 190 stopni góra-dół 25 minut. Wystudzić na kratce.

Porady

Można pominąć krok gotowania w wodzie i od razu upiec, ale smak nie będzie już taki sam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować