50 dag mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
300 ml wody
1 żółtko do posmarowania bułek
sezam, mak lub zioła do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Bajgle
1.
Do dużego naczynia wsypać mąkę, dodać drożdże , łyżkę cukru , sól i wodę.
Wrabiam przez ok 5 min by ciasto było gładkie i elastyczne
Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
2.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Uformować z nich kulki, delikatnie spłaszczyć i za pomocą kieliszka wyciąć na środku dziurkę.
3.
Bajgle kłaść na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką na 30-40 minut aż urosną
4.
W szerokim garnku zagotować 2 litry wody dodać pozostały cukier, delikatnie wkładac bajgle i parzyć je po 2 minuty z każdej strony.
Wyjąć i osuszyć na ścierce.
5.
Bajgle posmarować żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką wody, posypać ziołami , sezamem lub makiem. Piec 15 minut w 200 stopniach
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze