1.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, cukier, olej, sól, letnią wodę, mleko, zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Z każdej części uformować wałeczek o długości 60 – 70 cm i złożyć na pół, a następnie skręcić i zlepić ze sobą końce. Bajgle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie posmarować wodą wymieszaną z miodem lub melasą i posypać sezamem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze