Bułeczki tureckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać 2,5 szklanki mąki, cukier, sól i drożdże.
W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i wymieszać.
Do mąki wlewać ciepły płyn i zagniatać elastyczne ciasto, niezbyt ścisłe.
Gdy trzeba dodać resztę mąki.
Przykryć ściereczką i ustawić miskę na garnku z ciepłą wodą aby ciasto szybciej rosło.
Po około 1 godzinie miskę z ciastem odwrócić na stolnicę i wyłożyć ciasto.
Nic nie oprószamy tylko dzielimy ciasto nożem na krzyż tworząc 4 części, a te z kolei znów na pół tak, że powstanie 8 porcji.
Brać każdą porcję i bardzo delikatnie oprószając blat uformować wałek, zlepić końce, aby powstała okrągła bułeczka z otworem w środku.
Ułożyć na blasze wysłanej pergaminem.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć sezamem
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na około 20 minut
Komentarze