Bajgle

  • wyświetlono: 321 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Bajgle są bułeczkami które pochodzą z kuchni żydowskiej. Dobry bajgel powinien mieć ciągnącą skórę i miękki miąższ. Ich sekret tkwi w tym że ciasto należy najpierw podgotować a potem zapiekać.

mysza75
  • 150min

Składniki



50 dkg mąki pszennej chlebowej
2 dkg drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 żółtko do posmarowania
1 łyżka mleka
300 ml wody letniej
mak, sezam do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Bajgle

  • ciasto na bajgle1. Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, wsypuję dwie łyżki mąki i wody wlewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętość. Do zaczynu przesiewam pozostałą mąkę, dodaję sol, resztę wody i wyrabiam ciasto mikserem. Przykrywam ściereczką, zostawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny.
  • ciasto podzielone2. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i dzielę na 10 części. Z każdej formuję wałek o długości około 30 cm i kroję go dwie części.
  • bajgle zakręcone3. Układam po dwa wałki obok siebie na desce i skręcam je i sklejam dwa jego końce tworząc bułkę z dziurką. Odstawiam do wyrośnięcia, układając bajgle na desce podsypanej mąkę. W garnku zagotowuję wodę około dwa-trzy litry z odrobiną soli.
  • bajgle ugotowane4. Bajgle wrzucam do gotującej się wody, i gotuję po minucie z każdej strony. Na raz wkładam 3 sztuki do garnka bo urosną.Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i wykładam na nią bajgle ugotowane. Smaruję je żółtkiem z mlekiem, posypuję sezamem, makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę około 15-20 minut aż się zrumienią.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylapieczywobajgle

Komentarze

Podobne przepisy

Bajgle z wędzonym łososiem

Dodane przez: simplydeliciouspl

Bajgle z wędzonym łososiem

Domowe francuskie bajgle z wędzonym...


Bajgle tureckie - simit

Dodane przez: alaaa

Bajgle tureckie - simit

Zapraszam na pyszne tureckie bajgle....

Simit- tureckie bajgle

Dodane przez: akrobatka22

Simit- tureckie bajgle

Przepis znaleziony na blogu Moje...

bajgle z konopią i pieprzem

Dodane przez: EwaW2910

bajgle z konopią i pieprzem

Ziarna łuskanej konopii często...

po upieczeniu

Dodane przez: aliss06

Miodowe bajgle pełnoziarniste

Pełnoziarniste, puszyste pszenne...

bajgle (krążki) pszenne

Dodane przez: capri

bajgle (krążki) pszenne

Delikatne wnętrze, chrupiąca skórka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE