BABKA KOKOSOWA Z CUKINIĄ (BEZ JAJEK)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Oryginalna babka wielkanocna w wersji wegańskiej

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki mleka kokosowego
    1 szklanka startej cukinii
    1 szklanka wiórek kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3-4 łyżki oleju kokosowego
    50 g białej czekolady
    Dekoracja:
    100 g białej czekolady
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka kokosowa z cukinią (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białą czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito, cukier puder, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe. W drugiej misce mieszamy startą cukinię z mleczkiem kokosowym i olejem kokosowym. Do składników mokrych dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy wszystko za pomocą łyżki (może to być łyżka drewniana). Na końcu dodajemy startą białą czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 40-50 min. Następnie studzimy.
    Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią ostudzoną babkę. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

1) Jeżeli ciasto ma być typowo wegańskie to pomijamy białą czekoladę. Ciasto możemy wtedy oprószyć po wierzchu cukrem pudrem. 2) Jeżeli nie posiadamy oleju kokosowego możemy go zamienić na zwykły olej roślinny, np. na rzepakowy lub słonecznikowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Cukinia Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować