Babka kokosowa

4.4 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Babka na jogurcie z dodatkiem wiórek kokosowych. Największą jej zaletą
jest to, że zawsze się udaje. Nie miałam jeszcze sytuacji, żeby mi nie wyszła.
Zawsze pięknie i równo wyrasta. Jest delikatna
i wilgotna. Jest też prosta i szybka
w przygotowaniu.

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2/3 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1 szklanka wiórek kokosowych

    Polewa:
    60 g. śmietanki 30 %
    30 g. czekolady mlecznej
    30 g. czekolady gorzkiej

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Babki

Babka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka kokosowa 1. Margarynę zmiksować z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku
    i cały czas miksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać i dodać
    jogurt. Na koniec wsypać wiórki kokosowe. Wymieszać żeby wiórki połączyły
    się z ciastem.
    Ciasto przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej
    bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec około godzinę.
    Moja babka piekła się dokładnie 55 minut.
  • Babka kokosowa 2. Przygotować polewę.
    Śmietankę podgrzać. Dodać połamaną na kawałki czekoladę.
    Mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
    Wystudzoną babkę polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować