Babka kokosowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszysta i wilgotna kokosowa babka, z lukrem smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 jajka
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka wiórków kokosowych
    200 ml mleka kokosowego( lub zwykłego)

    Lukier
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki mleka kokosowego
    oraz:
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodać wiórki kokosowe, oraz w kilku partiach mleko oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Masę wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy na babkę( silikonowej nie trzeba natłuszczać). Piec 60 minut w temperaturze 180 C, ostudzić i wyjąć z formy. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym oraz mlekiem kokosowym i pogrzać kilka sekund. Babkę polać ciepłym lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować