Babka cytrynowa bez jajek

  • wyświetlono: 2149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

wilgotna, cytrynowa, pyszna

45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)
  • 6 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

300g mąki tortowej
200g cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
kilka kropel aromatu cytrynowego
skórka otarta + sok z 1 cytryny
100g masła/margaryny + łyżeczka do wysmarowania formy
250ml mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowa bez jajek

  • 1. Masło rozpuścić, cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce, wycisnąć sok.
    2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać pozostałe suche składniki, wystudzone masło, mleko zmiksować na gładko ok 3-4 minuty, na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, chwilę ubić do połączenia składników.
    3. Formę do babki wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec ok 40 minut w temperaturze 200C.
    4. Gotową babkę udekorować dowolnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

babkababka cytrynowababka bez jajek

Komentarze

Podobne przepisy

cytrynowa babka gotowana

Dodane przez: bieniaszka

Cytrynowa babka gotowana

Do trzech razy sztuka... Jest to...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kasia2201

Babka cytrynowa

Delikatna i puszysta babka nie...

babka

Dodane przez: Aga72

Babka cytrynowa

Dobry wieczór kochani mam dziś...

Babka

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

pyszna, prosta w przygotowaniu...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Babka cytrynowa

Dodane przez: bietka

Babka cytrynowa

Bardzo szybka do zrobienia i bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE