Babka drożdżowa.

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Idealna na każde spotkanie :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - rodzynki królewskie: 85 gramów
    - wiśniówka: 60 mililitrów
    - mąka pszenna razowa: 600 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło pokrojone w kostkę: 150 gramów
    - cukier: 90 gramów
    - suszone drożdże: 8 gramów
    - mleko: 185 mililitrów
    - jajka: 2 sztuki
    - skórka z cytryny starta: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka drożdżowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsyp rodzynki do małej miseczki i zalej alkoholem. Odstaw, by nasiąkły.
  • 2. Do dużej miski przesiej mąkę, sól. Dodaje pokrojone w kawałeczki masło i wcieraj palcami w mąkę, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy drożdże i cukier. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Całość energicznie zagniatamy. Wykładamy ciasto na blat i dalej wyrabiamy tworząc z niego kulę. Do miski wlewamy troszkę oleju, wrzucamy wyrobione ciasto i ruszamy miską tak, aby całe się natłuściło.
  • 3. Ciasto odstawiamy na około 1,5h lub do podwojenia objętości pod przykryciem.
  • 4. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, aby uszło z niego powietrze. Dodajemy mieszankę rodzynek z alkoholem i łączymy wszystko ze sobą. Być może będzie trzeba dodać troszkę mąki,a by uzyskać elastyczną masę.
  • 5. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy z niego wałek, aby włożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
  • 6. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być gotowe gdy włożony patyczek, a po wyjęciu będzie słuchy.
  • 7. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować