Drożdżowa babka na żółtkach

  • wyświetlono: 100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby. Ta jest ładnie wyrośnięta, zrobiona na samych żółtkach. Maślana w smaku, delikatna, z dodatkiem rodzynek (można pominąć ale dodają słodyczy). Polana kolorowym lukrem i ozdobiona czekoladowymi jajeczkami. Po prostu musi stać na Waszym stole :)

Bez nazwy-2
  • 16 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

200 ml mleka
35 g świeżych drożdży
100 g cukru
100 g masła
4 żółtka
400 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
garść rodzynek

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa babka na żółtkach

  • 1. Do mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, żółtka oraz mąkę, krótko wyrobić ciasto. Wsypać rodzynki, jeszcze raz krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Po wyrośnięciu krótko przerobić, wyłożyć do formy na babkę, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocciasto drożdżowebabkażółtkababka drożdżowa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka drożdżowa.

Dodane przez: Kamciss

Babka drożdżowa.

Idealna na każde spotkanie :)

Babka

Dodane przez: Mniam1

Jaglana babka drożdżowa

Babka drożdżowa z dodatkiem kaszy...

Czekoladowa babka drożdżowa

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Czekoladowa babka drożdżowa

Czekoladowa babka drożdżowa to...

Zakrecona babka drozdzowa z orzechami

Dodane przez: Magster

ZAKRĘCONA BABKA DROŻDŻOWA Z ORZECHAMI

Pyszna babka, wilgotna, dla smakoszy...

Puszysta, szybka babka na oleju

Dodane przez: monika016

Puszysta, szybka babka na oleju

Warto mieć taki przepis w swoim...

babka cytrynowa

Dodane przez: bunia24

Pyszna babka cytrynowa na kisielu

Wspaniale wilgotna babka po prostu...