Drożdżowa babka na żółtkach

4.48 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Osobiście nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby. Ta jest ładnie wyrośnięta, zrobiona na samych żółtkach. Maślana w smaku, delikatna, z dodatkiem rodzynek (można pominąć ale dodają słodyczy). Polana kolorowym lukrem i ozdobiona czekoladowymi jajeczkami. Po prostu musi stać na Waszym stole :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 ml mleka
    35 g świeżych drożdży
    100 g cukru
    100 g masła
    4 żółtka
    400 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    garść rodzynek
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Drożdżowa babka na żółtkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Wsypać cukier, cukier waniliowy, sól, rozpuszczone i ostudzone masło, żółtka oraz mąkę, krótko wyrobić ciasto. Wsypać rodzynki, jeszcze raz krótko wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Po wyrośnięciu krótko przerobić, wyłożyć do formy na babkę, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować