Babka drożdżowa

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Babka drożdżowa to niezaprzeczalnie chluba staropolskiej kuchni. Niegdyś pieczenie drożdżowych bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Pięknie wyrośnięta baba zapowiadała powodzenie całej rodzinie – dlatego też każdej gospodyni bardzo zależało na udanym wypieku. Wybierano do niego najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier, przesiewano mąkę. Traktowano ją w sposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyjątkowo smakuje!

Logo czarne 800 i 150
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Zaczyn drożdżowy

50 g świeżych drożdży *
2-3 łyżki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki

Pozostałe składniki

500 g mąki tortowej
125 ml ciepłego mleka
125 g masła
120 g cukru
2 jajka M
1 żółtko
70 g rodzynek
60 ml oleju
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka otarta z ½ cytryny

Lukier

140 g cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania przepisu:

Babka drożdżowa

  • 1. Zaczyn drożdżowy

    Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

    Ciasto właściwe

    Do garnka przelewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i żółtka, mieszamy. Na końcu dodajemy zaczyn drożdżowy i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 2-3 minutach odsączamy i oprószamy mąką.
  • 2. iedy ciasto podrośnie, zaczynamy wyrabianie. Wyrabianie polega na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej - to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Proces wyrabiania ciasta trwa 20 minut, ale jest bardzo ważny i nie wolno go pomijać. Możecie dla ułatwienia użyć robota kuchennego, jednak nie polecam. Ciasto drożdżowe otulone ciepłem rąk jest według wielu znawców delikatniejsze i smaczniejsze. Pod koniec wyrabiania ciasta dodajemy otartą skórkę z cytryny i rodzynki. Formę do babki o wymiarach 25 x 10 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy gotowe ciasto. Wierzch ciasta smarujemy delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180' C i pieczemy przez 40-45 minut.

    Lukier

    Wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babkę
    * suchych drożdży

Porady

- wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę
- ciasto należy wyrabiać bardzo starannie, aby nie było zakalca
- wyrabiane ręcznie jest jednak delikatniejsze i smaczniejsze
- czas wyrastania ciasta zależy od temperatury w pomieszczeniu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabka

Komentarze

Podobne przepisy

Babka drożdżowa z jabłkami

Dodane przez: catha

Babka drożdżowa z jabłkami

Cóż prostszego na podwieczorek...

Drożdżowa babka z makiem

Dodane przez: Skotka

Drożdżowa babka z makiem

Puszysta, smaczna babka, polecam...

Babka drożdżowa na serku homogenizowanym z rodzynkami

Dodane przez: Michał Dobras

Babka drożdżowa na serku homogenizowanym...

Lubię ciasta drożdżowe na różne...

Pomarańczowa babka drożdżowa

Dodane przez: Anyzkowo

Pomarańczowa babka drożdżowa

Pyszna i pachnąca pomarańczami

Babka drożdżowa z rodzynkami

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Babka drożdżowa z rodzynkami

Dla wielbicieli ciast drożdżowych...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Babka drożdżowa z dynią i rodzynkami

Bardzo smaczna i aromatyczna babka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE