Babka drożdżowa parzona

4.49 (193 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Zapraszam na pyszną babkę drożdżową parzoną, to starszy przepis z moich kulinarnych zbiorów. Babka jest dość zbita i słodka dla mnie jedna z najlepszych jakie jadłam, ciekawi przepisu i wykonania? Koniecznie wypróbujcie !!!

Przepis wystarczy na dwie pyszne babki, jedna piekłam w formie typowo babkowej drugą w keksówce.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    - 50 dag mąki pszennej
    - 1,4 litra mleka
    - 5 żółtek
    - 15 dag cukru
    - 10 dag masła
    - 6 dag drożdży
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 5 dag rodzynek
    - 5 dag skórki pomarańczowej
    - skórka cytrynowa i sok z połówki cytryny
    - cukier z prawdziwą wanilią
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babka drożdżowa

Babka drożdżowa parzona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Rodzynki namoczyć. Masło stopić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Żółtka z resztą cukru ubić na lśniąca białą masę, dodać sok i skórkę cytrynową.

    Kolejno mleko zagotować by było gorące z cukrem z prawdziwą wanilią. 15 dag mąki podgrzać - ja nagrzałam piekarnik i tak podwyższyłam temperaturę mąki. Mąkę zalać mlekiem i wymieszać za pomocą trzepaczki by nie było grudek, przykryć i odstawić by całość lekko wystygła. Następnie dodać roztarte drożdże, wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięty rozczyn przełożyć do reszty mąki, dodać utarte żółtka, sól i starannie wyrobić ciasto wbijając je by powstały bańki powietrzne. Gdy ciasto będzie gładkie wlewać powoli stopione masło i wyrabiać dalej. Dodać bakalie wymieszane ze odrobiną mąki. Ciasto przekładać do przygotowanych uprzednio form - po 1/3 ciasta do każdej, przykryć odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło. Uwaga! Ciasto rośnie wolno.

    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 150-160 stopni Celsjusza około godziny, lub do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Wyjąć babki odczekać by chwilę przestygły i wyjąć z form, oprószyć pudrem lub polukrować. SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować