Puszysta aromatyczna babka z wyczuwalnym smakiem cytryny i wanilii.Połączenie idealne i nie tylko od święta.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
250 g mąki pszennej
150 g masła
2 kropelki aromatu cytrynowego
15 g budyniu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
7 g cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
120 ml mleka
1/3 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 kropelki aromatu cytrynowego
1 łyżka cukru
masło do wysmarowania formy i bułka tarta do oprószenia
Polewa:
50 g czekolady
50 g śmietanki 30%
wiórki kokosowe
Babka cytrynowo-waniliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło umieścić w misie miksera, dodać cukier i cukier waniliowy oraz sól,a następnie utrzeć na biały puch ok 5 min.Dodać olej, partiami, cały czas ucierając.Następnie dodać żółtka - jedno po drugim ,ciągle miksując.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem - naprzemiennie z mlekiem i zmiksować na najniższych obrotach przez minutę.Do drugiej miseczki odłożyć 1/2 masy,dodać sok z cytryny, aromat i wymieszać łyżką. W innej misce ubić na sztywno białka, dodać cukier (1 łyżka) i ubijać. Połowę białek wmieszać do masy waniliowej, a resztę do masy cytrynowej - delikatnie, na dwa, trzy razy. Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę cytrynową, wyrównać, wyłożyć masę waniliową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165*, piec 65 min. W międzyczasie przygotować polewę.Do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. W rondelku rozgrzewamy śmietankę, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i odstawiamy na kilka minut. Następnie łączymy czekoladę ze śmietanką za pomocą kuchennej rózgi i tak powstałą masą polewamy wystudzoną babkę.
Wyjąć, wystudzić .
Komentarze