Babka cytrynowo-jogurtowa

4.12 (290 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bardzo smaczna i wilgotna babka

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    otarta skórka z jednej cytryny
    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.12 (290 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka cytrynowo-jogurtowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.
  • 2. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

Porady

bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować