Babka cytrynowo-jogurtowa

  • wyświetlono: 11388 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

bardzo smaczna i wilgotna babka

izaa_a
  • 12 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
otarta skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Babka cytrynowo-jogurtowa

  • 1. Całe jajka ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.
  • 2. Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.
  • 3. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem

Porady

bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocbabkababka cytrynowababka jogurtowa

Komentarze

Podobne przepisy

babka cytrynowa

Dodane przez: Elwira

Babka cytrynowa

Prosta w wykonaniu babka, o intensywnym...

Babka cytrynowa

Dodane przez: zrobtosmacznie

MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA

Babka jest miękka, wilgotna w środku,...

BABKA CYTRYNOWA

Dodane przez: poezjasmaku

Babka cytrynowa

Proponuję kolejny przepis na babkę...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Cytrynowa babka

Lekka, puszysta babka z wyrazistą...

Cytrynowa babka parzona

Dodane przez: JOANNA 55a

Cytrynowa babka parzona

Jest to najlepsza babka cytrynowa,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kasia2201

Babka cytrynowa

Delikatna i puszysta babka nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE