Puszysta babka waniliowa z mąki orkiszowej pełnoziarnistej

4.41 (39 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka w zdrowszej wersji - z mąki pełnoziarnistej, z ksylitolem zamiast cukru. Pomimo, że dietetyczna, jest pyszna i wspaniale się prezentuje na świątecznym stole :) Dodatkowym atutem jest łatwość i szybkość wykonania.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka* ksylitolu
    1,5 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    masło i bułka tarta do przygotowania formy

    forma z kominkiem o górnej średnicy 24 cm i wysokości 8,5 cm

    * szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.41 (39 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa

Puszysta babka waniliowa z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę smarujemy wewnątrz masłem i wysypujemy tartą bułką.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie kolejno żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników, następnie dodajemy stopione i wystudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy zmielonym na puder ksylitolem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować