Babka w zdrowszej wersji - z mąki pełnoziarnistej, z ksylitolem zamiast cukru. Pomimo, że dietetyczna, jest pyszna i wspaniale się prezentuje na świątecznym stole :) Dodatkowym atutem jest łatwość i szybkość wykonania.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
1 szklanka* ksylitolu
1,5 szklanki* mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
masło i bułka tarta do przygotowania formy
forma z kominkiem o górnej średnicy 24 cm i wysokości 8,5 cm
Puszysta babka waniliowa z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę smarujemy wewnątrz masłem i wysypujemy tartą bułką.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy stopniowo ksylitol, a następnie kolejno żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i miksujemy na małych obrotach do połączenia składników, następnie dodajemy stopione i wystudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy zmielonym na puder ksylitolem.
Komentarze