Waniliowa babka sękacz

4.49 (160 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Babka przygotowana na wzór tradycyjnego sękacza, ale pieczona w piekarniku. Zachowuje charakterystyczne paseczki, dzięki metodzie pieczenia. Trochę pracochłonna, ale jest przepyszna. Ciasto jest zwarte, wilgotne, z wyczuwalnymi migdałami i budyniem waniliowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 g masła
    3/4 szklanki cukru
    5 dużych jajek
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 opakowania budyniu waniliowego
    50 g zmielonych migdałów bez skórki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Bezy

Waniliowa babka sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Utarte masło 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Wlać ekstrakt waniliowy i zmielone migdały. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
  • Ubita piana z białek 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie ją wmieszać w ciasto. Najlepiej na parę razy.
  • 3. Formę do babki wysmarować  dokładnie masłem. Na dno wyłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Ustawić piekarnik na grzanie od góry i piec ok 10 min, aż wierzch  się przyrumieni. Na to nakładamy kolejną warstwę surowego ciasta i znów pieczemy. Czynność powtarzamy do wyczerpania się ciasta.Zamiast łyżką, ciasto możemy przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać z niego porcję masy. Upieczoną babkę wyjąć z formy. Smacznego :)

Porady

Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą, ale paski tak ładnie wyglądały, że postanowiłam niczym ich nie przykrywać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować