Babeczki szwarcwaldzkie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mini wersja klasycznego tortu szwarcwaldzkieho: ciemne babeczki z konfiturą wiśniową i kremem śmietankowym.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    220g mąki tortowej,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    30g kakao,
    80g cukru,
    4 łyżeczki cukru waniliowego,
    200ml mleka,
    80ml oleju,
    2 jajka,
    KREM:
    125g serka mascarpone,
    400g śmietanki 30%,
    3 łyżki cukru pudru,
    NADZIENIE I DEKORACJE:
    konfitura wiśniowa,
    Posypka czekoladowa,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki szwarcwaldzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
    W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao cukier i cukier waniliowy.
    W drugiej misce rozbijamy jajko i mieszamy je z mlekiem i olejem.
  • 2. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą.
  • 3. Ciasto wlewamy do papilotek na 3/4 wysokości.
    Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach góra- dół.
  • 4. Wystudzone babeczki wydrążamy łyżeczką i nadziewamy konfiturą.
  • 5. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia.
  • 6. Za pomocą szprycy dekorujemy wierzch babeczek i posypujemy posypką czekoladową. Na górę nakładamy wiśnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować