Babeczki szwarcwaldzkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na babeczki wykładamy papilotkami.
W misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao cukier i cukier waniliowy.
W drugiej misce rozbijamy jajko i mieszamy je z mlekiem i olejem.
2.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy, aż się połączą.
3.Ciasto wlewamy do papilotek na 3/4 wysokości.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach góra- dół.
4.Wystudzone babeczki wydrążamy łyżeczką i nadziewamy konfiturą.
5.Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia.
6.Za pomocą szprycy dekorujemy wierzch babeczek i posypujemy posypką czekoladową. Na górę nakładamy wiśnię.
Komentarze