2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki cukru
2 jajka
1szklanka mleka
100 g roztopionego zimnego masła
1 cukier waniliowy lub kilka kropel olejku.
3 łyżki kakao
12 foremek do muffinek
forma do pieczenia muffinek
Sposób przygotowania przepisu:
Babeczki łaciate
1.
Do miski wkładamy wszystkie mokre składniki (jajka, mleko, masło) i miksujemy następnie dodajemy resztę składników mąkę,proszek, cukry lub olejek. mieszamy.
Następnie podzielić ciasto na 2 części, do jednaj dodać kakao i wymieszać.
2.
Do foremek wkładamy na przemian ciasto. łyżka białej masy, łyżka kakaowej i tak na przemian. Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
3.
Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach w elektrycznym piekarniku. Sprawdzamy patyczkiem czy muffinki są już upieczone. Jeśli patyczek jest mokry to pozostaw jeszcze chwilkę.
4.
gotowe
Porady
Takie babeczki podajemy już bez dekoracji - nie jest im potrzebna bo wyglądają uroczo w takie łatki.
Komentarze