Awokado z grilla z salsą pomidorową

4.5 (152 ocen)

  • 15 min

To danie powstało spontanicznie, kiedy to kupiłam pachnące, dojrzałe pomidory i awokado. Postanowiłam wykorzystać sezon grillowy i przygotować awokado na ruszcie. Wyszło bardzo pysznie i przede wszystkim zdrowo. Potrawę polecam serwować z ciemnym pieczywem.

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 dojrzałe awokado,
    - 2 większe pomidory,
    - łyżeczka oleju (ryżowego lub rzepakowego),
    - kilka kropli soku z cytryny,
    - łyżka posiekanej bazylii + kilka listków do dekoracji,
    - sól morska, czarny pieprz,
    - olej z pestek dyni (lub inny smakowy do podania).
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Bezy Salsa Grill

Awokado z grilla z salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy w kosteczkę.
    Mieszamy z posiekaną bazylią, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Odstawiamy na min. 5 minut by smaki się przegryzły.
  • 2. W tym czasie, awokado myjemy, osuszamy. Przecinamy wzdłuż na pół, przekręcamy i usuwamy pestkę. Każdą połówkę smarujemy od razu sokiem z cytryny (by nie ściemniała), a następnie cienką warstwą oleju.
    Połówki awokado układamy na ruszcie rozgrzanego grilla (lub patelni grillowej) przecięciem do dołu. Grillujemy ok. 5-7 minut, od czasu do czasu sprawdzając (awokado nie lubi zbyt wysokich temperatur i długiej obróbki termicznej!).
  • 3. Zgrillowane awokado wykładamy na talerze, do zagłębienia po pestce wykładamy odrobinę salsy pomidorowej, skrapiamy olejem z pestek dyni (lub innym smakowym, może być także oliwa), dekorujemy listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Bazylia Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować