Kurczak z salsą pomidorową

4.5 (169 ocen)

Doskonałe na obiad jak i na kolację

Składniki:

  • 1kg pałek z kurczaka
    1 szkl. mąki
    1/2 szkl. wody
    3 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki miodu
    1 kost. rosołowa pieczeniowa
    sól
    pieprz
    olej (do smażenia)

    Salsa pomidorowa:
    3 pomidory
    dymka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Kurczak z salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dobrze myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy. Obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Na patelnię (do oleju ze smażenia) dolewamy wodę, sos sojowy i miód. Wkruszamy kostkę rosołową i podgrzewamy do jej rozpuszczenia.
    Tak powstałym sosem polewamy kurczaka i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy 1,5 godz.
  • 3. Salsa pomidorowa:

    Pomidory myjemy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miseczki. Dymkę drobniutko kroimy i łączymy z pomidorkami. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Dymka Kurczak Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować