Delikatne szparagi z lekką salsą z pomidorami, mozzarellą, orzechami. Lekkie, wiosenne danie, które efektownie się prezentuje, a wykonanie nie zajmie Ci nawet 30 minut.
25 min
Składniki:
500 g białych szparagów
300 g zielonych szparagów
1 dojrzały pomidor
1/2 kulki mozzarelli
2 młode cebulki, dymki
5 orzechów włoskich
4-5 listki bazylii
Szparagi z salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli i tyle samo cukru. Szparagi białe obierz, zaczynając od główki, odetnij zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Szparagi wstaw do garnka, tak by główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotuj je 3-4 minuty, potem zanurz w całości i dogotuj 2 minuty. Wyjmij delikatnie na talerz.
2.Pomidor, mozzarellę i cebulkę pokrój w małą kostkę. Orzechy przesiekaj grubo. Bazylię posiekaj drobno. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Do kubka wlej wszystkie składniki na dressing, wymieszaj porządnie i polej warzywa. Na talerz ułóż szparagi a na nie wyłóż salsę pomidorową.
Komentarze