Szparagi z salsą pomidorową

0 (0 ocen)

  • 25 min

Delikatne szparagi z lekką salsą z pomidorami, mozzarellą, orzechami. Lekkie, wiosenne danie, które efektownie się prezentuje, a wykonanie nie zajmie Ci nawet 30 minut.

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
    300 g zielonych szparagów
    1 dojrzały pomidor
    1/2 kulki mozzarelli
    2 młode cebulki, dymki
    5 orzechów włoskich
    4-5 listki bazylii

    Dressing:
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki miodu spadziowego
    1 łyżeczka musztrady francuskiej, ziarnistej
    1/2 łyżeczki soli morskiej
    1 łyżeczka kremowego octu balsamicznego o smaku pomarańczowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szparagi z salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obieranie białych szparagów 1. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli i tyle samo cukru. Szparagi białe obierz, zaczynając od główki, odetnij zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Szparagi wstaw do garnka, tak by główki wystawały ponad powierzchnię wody. Gotuj je 3-4 minuty, potem zanurz w całości i dogotuj 2 minuty. Wyjmij delikatnie na talerz.
  • 2. Pomidor, mozzarellę i cebulkę pokrój w małą kostkę. Orzechy przesiekaj grubo. Bazylię posiekaj drobno. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Do kubka wlej wszystkie składniki na dressing, wymieszaj porządnie i polej warzywa. Na talerz ułóż szparagi a na nie wyłóż salsę pomidorową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Musztarda Pomidor Sałata Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować