Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową

4.47 (156 ocen)

  • 30 min

Bruschetta to rodzaj włoskiej przekąski, coś jak nasza zapiekanka. Klasyczna to grzanka, której podstawą jest pieczywo. Istnieje wiele wariantów tego dania. Najczęściej podawana jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • • 8 plastrów ciabatty
    • 2 kulki mozzarelli po 150 g
    • oliwa do posmarowania pieczywa
    Salsa pomidorowa
    • 1 pomidor
    • 10 oliwek czarnych
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka oliwy
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Bruschetta Salsa

Bruschetta z mozzarellą i salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Pomidora i oliwki pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny.
    • Doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki.
    • Po tym czasie odlać powstały płyn, wymieszać z oliwą i natką pietruszki.
    • Kromki bułki posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C na 3 minuty.
    • Po tym czasie wyjąć i ułożyć na bułce plastry mozzarelli.
    • Ponownie wstawić do piekarnika na 2 minuty, aż ser zacznie się rozpuszczać, ale nie rozpłynie się.
    • Na wszystkie kromki rozłożyć pomidorową salsę i posypać po wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować