Aromatyczna zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczna zupa z soczewicy ze szpinakiem, pomidorami i makaronem ryżowym (BEZGLUTENOWA)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 szklanki soczewicy zielonej
    150 gram szpinaku
    1 nieduża marchew
    1 nieduża pietruszka
    1 ząbek czosnku
    0,5 pora/cebuli białej
    0,5 łyżeczki płatków chilly
    0,5 łyżeczki cukru
    0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku

    1 op. makaronu ryżowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Aromatyczna zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewice zalewamy wodą (ma być dwa razy więcej wody niż soczewicy) gotujemy aż będzie miękka.
    Na oliwie podsmażamy delikatnie por pokrojony w piórka i zgnieciony przez praskę czosnek.
    Marchewkę i pietruszkę trzemy na grubych oczkach.
    Wszystko to wrzucamy do garnka, dodajemy pomidory i szpinak. Jeżeli jest mało wody, dolewamy tak by przykryła warzywa (pamiętajmy, że szpinak musi zmniejszyć swoją objętość zanim dolejemy wody).
    Wsypujemy wszystkie przyprawy i gotujemy przez kilka minut.
    Na końcu wlewamy sos sojowy.
    Solimy i pieprzymy do smaku.

    Makaron ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
    Smacznego :)

Porady

Można użyć innego rodzaju soczewicy, ja lubię zieloną, nie rozgotowuje się tak jak np. czerwona. Makaron ryżowy można zastąpić zwykłym pszennym (nie musi być bezglutenowy).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor Soczewica Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować