Dahl czyli indyjska zupa z soczewicy

4.46 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dahl to aromatyczna zupa przygotowana na bazie bogatej w białko i wiele składników odżywczych soczewicy, naszpikowanych w witaminy pomidorów, chrupiącej papryki, słodkiego mleczka kokosowego i mieszanki przypraw z całego świata. Gęsta, wyrazista w smaku zupa świetnie rozgrzewa w chłodne dni.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g czerwonej soczewicy
    3 czerwone papryki
    7 pomidorów
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    300ml mleka kokosowego
    1 litr wody
    3 cm startego imbiru
    1 szczypta chilli
    2 łyżeczki kuminu
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 pęczek natki z pietruszki
    3 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dahl

Dahl czyli indyjska zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalać wodą i dokładnie wypłukać.
  • 2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.
  • 3. W garnku rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlać wodę, dodać soczewicę i gotować kilka minut. Po tym czasie dodać papryki, pomidory, imbir, chilli, kumin, kurkumę, ostrą i sodką paprykę, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu
    do miękkości soczewicy. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypaliło. Na samym końcu wlać mleczko kokosowe, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i zagotować.
  • 4. Gotową zupę podawać posypaną natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Warzywa Mleko kokosowe Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować