Zupa z soczewicy to pyszna, aromatyczna , sycąca i bezmięsna zupa. Świetnie nadaje się na chłodne dni.
4.86 (227 ocen)
Wiele osób może zastanawiać się jakie przyprawy wybrać do pożywnej zupy z soczewicy. Wszystko zależy od tego jakie lubimy smaki. Zupa z soczewicy zielonej może być przygotowana na sposób francuski. Wtedy używamy suszonych ziół np.: tymianku, rozmarynu, ziela angielskiego, liści laurowych a także sporą ilość czosnku. Natomiast jeżeli chcemy, aby zupa z soczewicy zielonej była przygotowana w orientalnym klimacie, to należy sięgnąć po sos sojowy, curry, kurkumę, kmin rzymski (kumin) lub pastę z fermentowanej soi znanej jako pasta miso.
Taka zupa to także świetny sposób na przygotowanie porcji warzyw dla najmłodszych dzieci. Jeżeli chcemy przemycić nie lubiane przez nie składniki to polecamy zblendować zupę na gładki krem. W takim przypadki zupa krem z soczewicy nie będzie przerażać dzieci zawartością, a lekka i jednolita konsystencja szybko zniknie z talerza. Do blendowania można użyć ręcznych robotów kuchennych z wymiennymi końcówkami albo blenderów kielichowych. Korzystając z blenderów drugiego rodzaju mamy pewność, że zupa z soczewicy zielonej nie zachlapie kuchni. W przeciwnym razie należy użyć wysokiego naczynia.
Komentarze