ekspresowe ciasto jabłkowe na oleju

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Przygotowanie tego ciasta jest tak banalne, że poradziłoby sobie z nim nawet dziecko. Zrobienie go zajmuje pięć minut, później tylko do piekarnika i gotowe. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe a najlepsze są chrupiące przypieczone boki. Zjedliśmy je na kolację zamiast drożdżówek, ze szklaneczką mleka.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 23*23 cm lub tortownica
    Składniki:
    na ciasto:
    260 g mąki
    4 jajka
    55 g mąki ziemniaczanej
    torebka budyniu waniliowego
    130 g cukru pudru
    szklanka oleju
    łyżeczka cynamonu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    4 jabłka
    100 g rodzynek
    łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Ekspresowe ciasto jabłkowe na oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 1608*C z termoobiegiem. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Rodzynki zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki i przesypać cynamonem. Połowę ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć jabłka i rodzynki, przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować