Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką

4.51 (195 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ten smak, ten zapach cynamonu to jest to, co uwielbiam w ciastach z jabłkami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3/4 szklanka cukru
    250g margaryny
    6 jajek lub same białka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody

    Dodatki:
    2 jabłka
    szczypta cynamonu

    kruszonka cynamonowa:
    100g margaryny
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki mąki
    2 szczypty cynamonu

    Przepis na tortownicę o średnicy ok 26 cm
Wystaw ocenę:

4.51 (195 ocen)

Ucierane ciasto jabłkowe z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO 1. Wszystkie składniki suche wrzucić do miski, wkroić margarynę, wbić jajka.
  • ciasto 2. Całość ucierać mikserem do uzyskania gładkiego, jednolitego i puszystego ciasta.
  • jabłka 3. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto.
    Na wierzch ciasta wyłożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłka. Posyp cynamonem jabłka.
  • kruszonka cynamonowa 4. Kruszonka: Składniki zagniatamy lekko palcami tak aby tworzyć kruszonkę.
  • ciasto z kruszonką 5. Posyp ciasto kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180C. i piec ok. 45 -50 minut.

Porady

Do ciasta można użyć różnych owoców lub upiec bez owoców. ja piekłam w formie serce z połowy porcji, ale przepis jest na porcje w tortownicy 26cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować