Ciasto marchewkowo jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem jabłka. Idealne do kawki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej orkiszowej
    250 g marchewki
    1 jabłko
    3/4 szklanki oleju
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1,5 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto marchewkowo jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na drobnych oczkach,
    2. Ubijamy jajka z cukrem,
    3. Dodajemy olej i dalej ubijamy,
    4. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy na sitku, dodajemy do jajek i dalej mieszamy na gładką masę,
    5. Na koniec dodajemy startą marchewkę i jabłko,
    6. Pieczemy w tortownicy 25 cm przez 45 min w 180 stopniach,
    7. Na wierzch ubijamy bitą śmietanę 30 % i posypujemy startą czekoladą,
    8. Smacznego.

Porady

Najlepsza bita śmietana to ta kupna z lodówki w sklepach w kubeczku. Jest delikatna i nie jest ciężka. Ja dodaję dodatkowo śmietanę fix aby była bardziej sprężysta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować