Niemieckie ciasto mrówkowe

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Popularne w Niemczech ciasto z wiórkami czekolady. Bez ajerkoniaku, który przeważnie występuje w przepisach na to ciasto. Miękkie, wilgotne i błyskawiczne do zrobienia.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g cukru
    250 g masła
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    5 jajek
    450 g mąki
    1 paczuszka proszku do pieczenia= 16 g
    180 ml mleka
    200 g czekoladowych wiórków albo
    100 czekoladowych kropelek i
    100 g siekanej czekolady
    kilka kropli olejku migdałowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane

Niemieckie ciasto mrówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę na babkę z dziurką nasmarować masłem i lekko posypać mąką. Nadmiar mąki strzepnąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem na pianę. Następnie dodać jajka po kolei, ciągle ucierając. Wsypać cukier waniliowy, szczyptę soli i olejek migdałowy.
  • 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy na przemian z mlekiem. Wsypać czekoladowe wiórki i ostrożnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
  • 4. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60. Zrobić test wykałaczką. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na 15 minut do ostudzenia, zanim wyjmiemy je z piekarnika.

Porady

Wiórki czekolady można zastąpić dowolną czekoladą: mleczną , gorzką lub nadziewaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować