Amerykańskie "opony"

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Dla znudzonych pączkami osób polecam taką oto słodką odmianę. Donaty są popularne już niemal wszędzie, u mnie zagościły po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Prawdziwą furorę robiły zwłaszcza polane kolorowym lukrem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Na ok 30 sztuk

    1 kg mąki pszennej
    5 dkg drożdży świeżych
    3 jajka- 2 całe i jedno żółtko (z białka które pozostało zrobiłam lukier)
    pół szklanki roztopionej margaryny
    350 ml ciepłego mleka- nie gorącego!
    4 łyżki cukru
    pół łyżeczki soli
    kieliszek spirytusu lub 2 kieliszki zwykłej czystej wódki


    Olej do smażenia i dodatki do wykończenia wedle uznania: lukier, cukier puder, czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Amerykańskie "opony" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzamy 50 ml mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, dolewamy pozostałe mleko, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masę z jajek i cukru oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy mikserem lub rękami- ja zawsze tak robię. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony i przestudzony tłuszcz. Znowu wyrabiamy i na samym końcu dodajemy alkohol. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy na wysypany mąką blat i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy ok. 6 cm, środek wycinamy małym kieliszkiem lub zakrętką od alkoholu. Powstałe opony układamy na posypanych mąką deseczkach pamiętając by zachować odpowiednią odległość. Zostawiamy znowu przykryte ściereczką na ok 45 min do wyrośnięcia.
  • 3. Rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący wrzucamy opony, które jeszcze w smażeniu bardzo podwajają swoją objętość. Pamiętajmy więc by miały troszkę luzu.
    Jeszcze ciepłe namaczamy w lukrze lub czekoladzie i posypujemy ozdobnikami. Jeżeli chcemy posypać cukrem pudrem, czekamy aż przestygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować