Donuty – pyszne amerykańskie pączki

  • wyświetlono: 2378 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Wyglądem przypominają nasze rodzime oponki, jednak moim zdaniem zdecydowanie biją je na głowę. Są idealnie pulchne, miękkie i ani trochę nie nasączone tłuszczem. Pychota!

Projekt-bez-tytułu-5-4
  • 35 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

Donuty:
mąka pszenna - 680g
drożdże suszone - 10g
woda - 135ml
masło - 85g, roztopione i wystudzone
maślanka - 225ml
cukier - 130g
jajka - 1 całe
żółtka - 1
sól - płaska łyżeczka
olej - do smażenia
Cynamonowy cukier do obtoczenia:
cukier (najlepiej drobny) - ok. 100g
cynamon - 1-2 łyżeczki

Sposób przygotowania przepisu:

Donuty – pyszne amerykańskie pączki

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką. Dodajemy wodę, maślankę, jajko oraz żółtko i roztopione (oraz wystudzone) masło. Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie przez około 10-15 minut. Ciasto powinno być jednolite i nie kleić się zbytnio do rąk. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w misce do podwojenia objętości (na ok. 1 godzinę).
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm. Przy pomocy specjalnej foremki lub szklanki o nieco większej średnicy wykrywamy kółka, a następnie na ich środku znacznie mniejszą foremką, nakrętką lub szerszą końcówką tylki cukierniczej wykrawamy mniejszą dziurkę. Gotowe układamy na papierze do pieczenia. Gdy skończy nam się miejsce na wycięcie kolejnych pączków, resztki ciasta zbieramy, wyrabiamy, ponownie wałkujemy i wycinamy aż do zakończenia ciasta.
  • 3. Tak przygotowane donuty pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie na głebokiej patelni, w garnku lub frytownicy rozgrzewamy olej do temperatury ok. 160 - 170 stopni. Na rozgrzanym tłuszczu umieszczamy stopniowo po 3-4 pączki i smażymy je na złoty kolor z każdej strony. Ważne by kontrolować temperaturę oleju - nie może ona być zbyt wysoka, ponieważ donuty spala się z zewnątrz, jednocześnie w środku pozostając surowe. Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 4. Cukier mieszamy z cynamonem. W cukrowej mieszance donuty obtaczamy z każdej strony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekoponkiPączkikarnawałamerykadoughnutsdonuty

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki z różą

Dodane przez: bielinka

Pyszne pączki z różą

Idealne na Karnawał i Tłusty Czwartek...

pączki

Dodane przez: ania-gotuje

Pyszne Pączki z całych jaj

Pulchne pączki w bardziej ekonomicznej...

Pączki z ziemniaków

Dodane przez: agata223344

Pyszne pączki z ziemniakami.

Idealnie nadają się na deser. Nikt...

paczki

Dodane przez: izaa_a

pyszne pączki w/g przepisu M. Kuronia...

najlepsze jakie do tej pory smażyłam....

image-0fop60a

Dodane przez: mcdusia

Wegańskie donuty

Pyszna i prosta propozycja dla...

Dodane przez: ulentynka

Pyszne pączki

Robione według starego przepisu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE