Donuty – pyszne amerykańskie pączki

4.48 (151 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wyglądem przypominają nasze rodzime oponki, jednak moim zdaniem zdecydowanie biją je na głowę. Są idealnie pulchne, miękkie i ani trochę nie nasączone tłuszczem. Pychota!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Donuty:
    mąka pszenna - 680g
    drożdże suszone - 10g
    woda - 135ml
    masło - 85g, roztopione i wystudzone
    maślanka - 225ml
    cukier - 130g
    jajka - 1 całe
    żółtka - 1
    sól - płaska łyżeczka
    olej - do smażenia
    Cynamonowy cukier do obtoczenia:
    cukier (najlepiej drobny) - ok. 100g
    cynamon - 1-2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Donuty – pyszne amerykańskie pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką. Dodajemy wodę, maślankę, jajko oraz żółtko i roztopione (oraz wystudzone) masło. Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie przez około 10-15 minut. Ciasto powinno być jednolite i nie kleić się zbytnio do rąk. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w misce do podwojenia objętości (na ok. 1 godzinę).
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie krótko je wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm. Przy pomocy specjalnej foremki lub szklanki o nieco większej średnicy wykrywamy kółka, a następnie na ich środku znacznie mniejszą foremką, nakrętką lub szerszą końcówką tylki cukierniczej wykrawamy mniejszą dziurkę. Gotowe układamy na papierze do pieczenia. Gdy skończy nam się miejsce na wycięcie kolejnych pączków, resztki ciasta zbieramy, wyrabiamy, ponownie wałkujemy i wycinamy aż do zakończenia ciasta.
  • 3. Tak przygotowane donuty pozostawiamy do podrośnięcia na ok. 30 minut. W międzyczasie na głebokiej patelni, w garnku lub frytownicy rozgrzewamy olej do temperatury ok. 160 - 170 stopni. Na rozgrzanym tłuszczu umieszczamy stopniowo po 3-4 pączki i smażymy je na złoty kolor z każdej strony. Ważne by kontrolować temperaturę oleju - nie może ona być zbyt wysoka, ponieważ donuty spala się z zewnątrz, jednocześnie w środku pozostając surowe. Usmażone pączki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 4. Cukier mieszamy z cynamonem. W cukrowej mieszance donuty obtaczamy z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować