To pączki dla wielbicieli masła orzechowego czyli pączki w stylu amerykańskim. Przedstawiam niezawodny przepis na smaczne pączki. Wychodzą puszyste, mięciutkie, nie chłoną tłuszczu, z jasną obrączką.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
PĄCZKI:
500g mąki pszennej,
25g drożdży świeżych,
50g cukru,
50g masła (lub 2,5-3 łyżki oleju),
3 żółtka,
1 małe jajko,
1 szklanka mleka,
½ cukru waniliowego,
20ml spirytusu,
¼ łyżeczki soli,
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO:
125g masła orzechowego,
3 łyżki cukru pudru,
100g serka mascarpone,
100g śmietany kremówki,
DODATKOWO:
Olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
Cukier do obtoczenia pączków,
50g gorzkiej lub mlecznej czekolady + 2-3 łyżki mleka,
30g orzechów ziemnych
Pączki amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PĄCZKI: Przygotowujemy zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 4-5 łyżek mąki i 1-2 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie (około 1-1,5hh).
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta
i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kilkanaście minut- powinny podwoić swoją objętość.
W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia .
2.Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Na płaski talerz wysypujemy około 100g cukru i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe pączki. Pączki zostawiamy do ostygnięcia.
3.KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO: Do miski wkładamy serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy krótko do połączenia i uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z kremem.
Gotowy krem przekładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nim pączki.
Orzechy ziemne drobno siekamy.
W misce umieszczamy pokruszoną czekoladę i mleko. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą tak, aby nie dotykała dnem wody. Podgrzewamy razem chwilkę i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladą polewamy pączki. Od razu posypujemy pokruszonymi orzeszkami.
Smacznego :)
Komentarze