Pączki amerykańskie

  • wyświetlono: 1298 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

To pączki dla wielbicieli masła orzechowego czyli pączki w stylu amerykańskim. Przedstawiam niezawodny przepis na smaczne pączki. Wychodzą puszyste, mięciutkie, nie chłoną tłuszczu, z jasną obrączką.

Cukiereczek
  • 20 porcje
  • 180min

Składniki

PĄCZKI:
500g mąki pszennej,
25g drożdży świeżych,
50g cukru,
50g masła (lub 2,5-3 łyżki oleju),
3 żółtka,
1 małe jajko,
1 szklanka mleka,
½ cukru waniliowego,
20ml spirytusu,
¼ łyżeczki soli,
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO:
125g masła orzechowego,
3 łyżki cukru pudru,
100g serka mascarpone,
100g śmietany kremówki,
DODATKOWO:
Olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
Cukier do obtoczenia pączków,
50g gorzkiej lub mlecznej czekolady + 2-3 łyżki mleka,
30g orzechów ziemnych

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki amerykańskie

  • przygotowanie pączków1. PĄCZKI: Przygotowujemy zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 4-5 łyżek mąki i 1-2 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
    Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie (około 1-1,5hh).
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta
    i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kilkanaście minut- powinny podwoić swoją objętość.
    W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia .
  • smażenie pączków2. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
    Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Na płaski talerz wysypujemy około 100g cukru i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe pączki. Pączki zostawiamy do ostygnięcia.
  • przygotowanie kremu3. KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO: Do miski wkładamy serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy krótko do połączenia i uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z kremem.
    Gotowy krem przekładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nim pączki.
    Orzechy ziemne drobno siekamy.
    W misce umieszczamy pokruszoną czekoladę i mleko. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą tak, aby nie dotykała dnem wody. Podgrzewamy razem chwilkę i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladą polewamy pączki. Od razu posypujemy pokruszonymi orzeszkami.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekPączkikarnawałmasło orzechowe

Komentarze

Podobne przepisy

Placek amerykański

Dodane przez: Lidka Bawolska

Placek amerykański

Proste i banalne w wykonaniu ciasto...

Pączki Angielskie.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pączki Angielskie

Szybkie pączki na serku homogenizowanym,do...

Pączki koreańskie

Dodane przez: Agusiowe smakołyki

Pączki koreańskie

Zakręcone pączki w cukrowo-cynamonowej...

Malinowe pączki

Dodane przez: mysza75

Malinowe pączki

Pączki mocno malinowe za sprawą...

Mini pączki

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Mini pączki chruścikowe

Urocze i maleńkie kuleczki w sam...

yums

Dodane przez: Habibi Chi

Zakręcone pączki Yum Yums

Yum Yums czyli pączki zakręcone....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE