Pączki amerykańskie

4.5 (143 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To pączki dla wielbicieli masła orzechowego czyli pączki w stylu amerykańskim. Przedstawiam niezawodny przepis na smaczne pączki. Wychodzą puszyste, mięciutkie, nie chłoną tłuszczu, z jasną obrączką.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • PĄCZKI:
    500g mąki pszennej,
    25g drożdży świeżych,
    50g cukru,
    50g masła (lub 2,5-3 łyżki oleju),
    3 żółtka,
    1 małe jajko,
    1 szklanka mleka,
    ½ cukru waniliowego,
    20ml spirytusu,
    ¼ łyżeczki soli,
    KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO:
    125g masła orzechowego,
    3 łyżki cukru pudru,
    100g serka mascarpone,
    100g śmietany kremówki,
    DODATKOWO:
    Olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia,
    Cukier do obtoczenia pączków,
    50g gorzkiej lub mlecznej czekolady + 2-3 łyżki mleka,
    30g orzechów ziemnych
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pączki

Pączki amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie pączków 1. PĄCZKI: Przygotowujemy zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 4-5 łyżek mąki i 1-2 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.
    Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie (około 1-1,5hh).
    Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta
    i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kilkanaście minut- powinny podwoić swoją objętość.
    W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia .
  • smażenie pączków 2. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
    Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Na płaski talerz wysypujemy około 100g cukru i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe pączki. Pączki zostawiamy do ostygnięcia.
  • przygotowanie kremu 3. KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO: Do miski wkładamy serek mascarpone, masło orzechowe i cukier puder. Miksujemy krótko do połączenia i uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z kremem.
    Gotowy krem przekładamy do szprycy z długą końcówką i nadziewamy nim pączki.
    Orzechy ziemne drobno siekamy.
    W misce umieszczamy pokruszoną czekoladę i mleko. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą tak, aby nie dotykała dnem wody. Podgrzewamy razem chwilkę i mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Gorącą czekoladą polewamy pączki. Od razu posypujemy pokruszonymi orzeszkami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować