3 Bit z malinami

4.49 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Popularny 3 bit, u mnie w letniej wersji malinowej. Ciasto jest na bazie herbatników, więc nie wymaga pieczenia, za to powinno spędzić w lodówce dłuższy czas, aby herbatniki zmiękły i dobrze się kroiły. Po tym czasie możemy delektować się smakiem tego wybornego ciasta :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe (po 64g)
    500 ml mleka
    4 łyżki cukru
    200 g masła 

    Masa malinowa: 500 g malin
    2 galaretki malinowe

    Masa kawowa: 600 ml śmietanki (30%)
    2 łyżki cukru pudru
    1 op.żelatyny fix-deserowej dr.Oetcera (60g)
    1 op. kawy cappuccino (150g ) (u mnie czekoladowe)
    2/3 szklanki mleka

    Ponadto: 2 duże paczki herbatników (po 250 g)
    1/2 tabliczki czekolady (mlecznej lub deserowej)
    migdały posiekane
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

3 bit z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem budyniowy: z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.
  • 3 Bit z malinami 2. Masa malinowa: maliny przełożyć do garnuszka i zagotować ze szklanką wody Następnie odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Wystudzić i schłodzić. Gdy masa  zacznie tężeć, rozprowadzić ją na cieście i przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3 Bit z malinami 3. Masa kawowa: mleko zagotować, wsypać kawę, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i zimne cappuccino. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z masą kawową. Wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą i migdałami. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz (a najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Maliny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować