3 Bit z malinami

  • wyświetlono: 8235 |
  • dodany do książki kucharskiej: 31 |
  • polecenia: 0

Popularny 3 bit, u mnie w letniej wersji malinowej. Ciasto jest na bazie herbatników, więc nie wymaga pieczenia, za to powinno spędzić w lodówce dłuższy czas, aby herbatniki zmiękły i dobrze się kroiły. Po tym czasie możemy delektować się smakiem tego wybornego ciasta :)

IMG_1607 — kopia
  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe (po 64g)
500 ml mleka
4 łyżki cukru
200 g masła 

Masa malinowa: 500 g malin
2 galaretki malinowe

Masa kawowa: 600 ml śmietanki (30%)
2 łyżki cukru pudru
1 op.żelatyny fix-deserowej dr.Oetcera (60g)
1 op. kawy cappuccino (150g ) (u mnie czekoladowe)
2/3 szklanki mleka

Ponadto: 2 duże paczki herbatników (po 250 g)
1/2 tabliczki czekolady (mlecznej lub deserowej)
migdały posiekane

Sposób przygotowania przepisu:

3 Bit z malinami

  • 1. Krem budyniowy: z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować. Ostudzić od czasu do czasu mieszając.
    Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.
  • 3 Bit z malinami2. Masa malinowa: maliny przełożyć do garnuszka i zagotować ze szklanką wody Następnie odstawić z ognia, wsypać galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Wystudzić i schłodzić. Gdy masa  zacznie tężeć, rozprowadzić ją na cieście i przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
  • 3 Bit z malinami3. Masa kawowa: mleko zagotować, wsypać kawę, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i zimne cappuccino. Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu i połączyć z masą kawową. Wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą i migdałami. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na min.3-4 godz (a najlepiej na całą noc).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Malinyherbatnikido kawydo herbatyowoce sezonowedeser na zimnodeser na latociasto z owocami sezonowymi

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Truskawkowy 3 bit

Pyszne ciasto z truskawkami i masą...

image-1oxym00

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto 3 bit z gruszkami i galaretką

Proszę mi wierzyć ,że ta moja wersja...

Truskawkowy  3 Bit

Dodane przez: Ewelina Marcin

Truskawkowy 3 Bit

Klasyczny 3 bit z kremem budyniowym,...

3 bit z czarną porzeczką

Dodane przez: Patrycja33

3 bit z czarną porzeczką

Zapraszam kochani tym razem na...

3 bit

Dodane przez: majka190382

3 BIT

Idealne ciasto dla łasuchów, którzy...

ciasto 3 bit

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto 3 bit

Robiłam i jadłam je już bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE