3 bit na herbatnikach

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

3 bit to bardzo pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z lekko słodką masą budyniową, słodkim kajmakiem oraz puszystą pianką ze śmietanki. Idealne i szybkie ciasto dla chcących zjeść coś szybkiego i nieskomplikowanego. Poradzi sobie z nim każda nie doświadczona w pieczeniu pani domu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x24 cm
    Herbatniki petit beurre 500 gram
    puszka masy kajmakowej ( Gostyń)

    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    300 g masła 82% lub margaryny
    cukier waniliowy

    Masa śmietanowa:
    1/2 l śmietany kremówki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

3 bit na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw gotujemy budyń, szklankę mleka mieszamy z budyniami, 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz cukrem kryształem, na wrzące mleko wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy budyń ok 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i studzimy.
  • 2. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i wykładamy herbatnikami. Masę kajmakową lekko podgrzewamy aby lepiej się rozprowadziła po placku.
  • 3. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, porcjami dodajemy zimny budyń. Masę wykładamy na herbatniki, przykrywamy ponownie herbatnikami. Wykładamy całą masę kajmakową i ponownie układamy herbatniki.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Wlewamy żelatynę i miksujemy tylko do połączenia.
  • 3 bit 5. Na herbatniki wykładamy masę śmietankową. Widelcem robimy dekoracyjne wzory. Odstawiamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować