Ciasto z toffi

4.5 (174 ocen)

Przepyszne ciasto z kajmakiem i bitą śmietaną, jest szybkie i w dodatku bez pieczenia. Moja rodzina uwielbia je.

Składniki:

  • 1 puszka kajmaku

    1 litr mleka

    1 szklanka mąki krupczatki

    1/4 szklanki cukru

    250 gram masła roślinnego

    1 cukier waniliowy

    3 opakowania herbatników

    2 opakowania krakersów

    0,5 litra śmietany kremówki

    2 łyżeczki żelatyny

    3 łyżki cukru pudru

    1 tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Ciasto z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Pozostałą szklankę mleka mieszamy z mąką krupczatką, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Dno formy (24x40) wykładamy herbatnikami, wylewamy gorący budyń. Układamy warstwę krakersów, rozsmarowujemy kajmak, ponownie układamy warstwę krakersów. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, wlewamy do śmietany. Masę śmietanową wykładamy na krakersach. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Ciasto przed podaniem mocno schładzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować