REKLAMA

Ciasto 3 bit na ciemnych herbatnikach

wyświetlono: 3651 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Warto przygotować je dzień przed podaniem, gdy ciasto przez noc jest w lodówce dobrze się kroi i smakuje niebiańsko.

opublikowany: 04.07.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki masy kajmakowej
    510 g herbatników ciemnych ok 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok 25 herbatników
    500 ml słodkiej śmietany 30-36%
    2 opakowania śmietan-fix
    czekolada ciemna

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    2/3 szklanki cukru
    2 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 kostki masła
Ocena:

(średnia 4.5 z 184 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować , aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 2. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko masę kajmakową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  • 3. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na wierzch i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: pati197799 pati197799

ciasto 3 bit

ciasto smakuje każdemu a przede wszystkim dzieciom

kategoria: Ciasta Desery herbaty opublikowany: 24.07.2012 | wyświetlono: 12514 Książki kucharskie: 31 | Polecenia: 1
Dodane przez: bietka 15608573_10209994744458189_1327075467_o

3 Bit

Ciasto bez pieczenia, które najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem.

kategoria: Ciasta ciastka opublikowany: 08.12.2017 | wyświetlono: 2087 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE