Warto przygotować je dzień przed podaniem, gdy ciasto przez noc jest w lodówce dobrze się kroi i smakuje niebiańsko.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 puszki masy kajmakowej
510 g herbatników ciemnych ok 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok 25 herbatników
500 ml słodkiej śmietany 30-36%
2 opakowania śmietan-fix
czekolada ciemna
Ciasto 3 bit na ciemnych herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa budyniowa: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować , aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
2.Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko masę kajmakową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
3.Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na wierzch i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Komentarze