Ciasto 3 bit na ciemnych herbatnikach

4.5 (184 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Warto przygotować je dzień przed podaniem, gdy ciasto przez noc jest w lodówce dobrze się kroi i smakuje niebiańsko.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki masy kajmakowej
    510 g herbatników ciemnych ok 75 sztuk. Wychodzą 3 warstwy, każda po ok 25 herbatników
    500 ml słodkiej śmietany 30-36%
    2 opakowania śmietan-fix
    czekolada ciemna

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    2/3 szklanki cukru
    2 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto 3 bit na ciemnych herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa: 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować , aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 2. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko masę kajmakową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Następnie wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników.
  • 3. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na wierzch i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Bita śmietana Masa kajmakowa Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować