Zupa szczawiowa

4.48 (178 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Piękny, słoneczny dzień i dlatego na obiad sezonowa zupa szczawiowa podana z jajkiem i młodymi ziemniakami prosto z ogródka

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Liście szczawiu (ok 1.5 l)
    Marchew
    Pietruszka korzeń
    Seler
    Por
    Oliwa
    1.5 l bulionu
    Ząbek czosnku
    Pieprz, magii, sól
    Śmietana 18%
    8 szt Ziemniaków
    Łyżka maki
    5 jajek
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szczawiu (ok 1.5 l) myję, szatkuję i wkładam do garnka w którym będę gotować zupę. Obsmażam na oliwie, dodaję pokrojoną marchew i pietruszkę oraz por i seler w kawałku. Po 5 min zalewam 1.5 l bulionu i gotuję do miękkości marchewki. Dokładam ząbek czosnku. Doprawiam solą, pieprzem, magii. Zaprawiam śmietaną 18% z łyżką mąki. Gotuję jeszcze chwilę.
    Ziemniaki i jajka gotuję osobno.
    Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dodać sok z cytryny. Zaś kiedy za kwaśna dodać trochę cukru.

Porady

Jeśli zupa jest za mało kwaśna można dodać sok z cytryny. Zaś kiedy za kwaśna dodać trochę cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować