Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach

4.5 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

No i niech powie nam, że zupy polskie nie są najlepsze na świecie ;) Taka szczawiowa, ze świeżo zebranego „zielska”, jest rewelacyjna. Zimą ratujemy się zaś szczawiem "słoikowym", przygotowanym latem. Po prostu pycha

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g wędzonych żeberek
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 mały seler
    1 łyżka masła
    4 ziemniaki
    250 ml szczawiu konserwowego
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka mąki
    jajka
    opcjonalnie sok z cytryny
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach 1. Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy.
    Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans.
    Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około 10 min.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny).
    Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować