No i niech powie nam, że zupy polskie nie są najlepsze na świecie ;) Taka szczawiowa, ze świeżo zebranego „zielska”, jest rewelacyjna. Zimą ratujemy się zaś szczawiem "słoikowym", przygotowanym latem. Po prostu pycha
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
600 g wędzonych żeberek
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżka masła
4 ziemniaki
250 ml szczawiu konserwowego
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
jajka
opcjonalnie sok z cytryny
sól, pieprz
Zupa szczawiowa na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 1,7 litra), dodajemy liście, ziele i ½ płaskiej łyżeczki soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy przez kwadrans. Mięso wyławiamy, studzimy, oddzielamy mięso od kości. Ponownie dodajemy do zupy.
Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy 20 min, następnie dodajemy szczaw, gotujemy kwadrans.
Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy wywar, dokładnie łączymy i dodajemy do zupy. Podgrzewamy na wolnym ogniu (nie zagotowujemy) około 10 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (opcjonalnie sokiem z cytryny).
Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Komentarze