Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę podsmażam chwilę na oliwie. Następnie ziemniaki wrzucam do bulionu i gotuję na małym ogniu. Dodaję topiony serek.
Obieram czosnek, kroję w plasterki podsmażam chwilę na patelni i dodaję do zupy.
Zupę gotuję do miękkości ziemniaków pod koniec gotowania wlewam sok z cytryny, doprawiam solą i pieprzem.
Zupę miksuję na gładki krem, podaję z grzankami.
2.Grzanki:
1 kromka chleba
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Chleb kroję w kosteczkę, oliwę podgrzewam na patelni, dodaję grzanki i chwilę smażę.
Porady
Czosnek powinien delikatnie się zarumienić. Pamiętaj, aby wybierać polski czosnek.
Komentarze