Zupa czosnkowa

  • wyświetlono: 1123 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Lubię proste potrawy, a ta hiszpańska zupa czosnkowa do takich należy. Lekko pikantna, bardzo sycąca, rozgrzewająca, dobra na jesienną chandrę, a także przydatna w walce z przeziębieniami.

aga3103

Składniki

1) ok. 200 g wołowiny
2) główka czosnku
3) cebula
4) 200 g chorizo/ boczku (opcjonalnie)
5) 3 średnie marchewki
6) pietruszka
7) seler
8) 3 pomidory
9) lubczyk, liść laurowy
10) papryka wędzona, chili, sól, pieprz
11) oliwa z oliwek
12) 2 jajka
13) natka pietruszki
14) 5 kromek chleba

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa czosnkowa

  • 1. Przygotowujemy bulion: wołowinę wkładamy do gorącej wody i gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, por) oraz lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie wywar odcedzamy.
  • 2. Czosnek obieramy i siekamy. Cebulę, chorizo/boczek i chleb kroimy w kostkę.
  • 3. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  • 4. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy chorizo/boczek i cebulkę, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, pokrojony chleb i pomidory i wszystko podsmażamy. Przyprawiamy obficie wędzoną papryką i chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej wywarem (ok. 500 ml) i gotujemy kilka minut, aż chleb się rozpadnie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy marchewkę z wywaru pokrojoną w plasterki.
  • 5. Zupę przelewamy do żaroodpornych miseczek i na wierzch każdej porcji wbijamy jajko i wkładamy do gorącego piekarnika, by białko się ścięło. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  • 6. Do zupy możemy podać grzanki: Bagietkę kroimy na kromki i obficie skrapiamy oliwą i posypujemy Vegetą i ziołami prowansalskimi, można również posypać czosnkiem granulowanym. Tak przygotowane kromki układamy na rozgrzanej patelni i podsmażamy aż zrobią się rumiane, uważając żeby się nie przypaliły. Można je włożyć także do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec aż się zarumienią.

Porady

Zupę można przyrządzić także na wywarze warzywnym bez dodatku mięsa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiataPomidoryczosnekkuchnia Hiszpańskazupaobiadzupa czosnkowaprzepis_miesiąca1000sopa de ajo

Komentarze

Podobne przepisy

Zupa cebulowo-czosnkowa

Dodane przez: Natalia Bogubowicz

Zupa cebulowo-czosnkowa

Pyszny krem cebulowo-czosnkowy...

Zupa chrzanowo - czosnkowa

Dodane przez: Violetka76

Zupa chrzanowo – czosnkowa

Zupa o wyraźnym smaku, która może...

Zupa czosnkowa

Dodane przez: joanna30

Zupa czosnkowa

Bardzo smaczna zupka i dobra na...

gotowa zupa

Dodane przez: annli18

Zupa pieczarkowo-czosnkowa

Obiad bez zupy? Oj nie! Uwielbiam...

Zupa czosnkowa

Dodane przez: Gregorhspeed

Zupa czosnkowa

Idealna w chorobie ,polecam również...

zupa czosnkowa

Dodane przez: cook and look

Zupa czosnkowa z serem i grzankami

Kremowa, aromatyczna i rozgrzewająca....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE