Zupa czosnkowa

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybka, prosta a do tego tania zupa, ktora smakuje wykwintnie.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Czosnek - 30 g ⠀
    Cebule - 1 sztuka ⠀
    Ziemniaki - 350-400 g ⠀
    Topiony ser śmietankowy - 1 sztuka ⠀
    Śmietanka 30% - 50-60 ml ⠀
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka masła klarowanego
    tymianek

    Dodatkowo:
    grzanki domowe
    natka pietruszki
    jaja przepiórcze
    chipsy czosnkowe
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i cebulę posiekać drobno.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę,
    W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane, podsmażyć na nim cebulę, gdy ta się zeszkli dodać czosnek, garść tymianku, mieszając podsmażać wszystko przez 1-1,5 minuty.
    Wlać ok litra wody do garnka i doprowadzić do wrzenia.
    Dodać pokrojone ziemniaki, smażoną cebulę z czosnkiem i gotować na większym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
    Wrzucić serek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, całość zagotować.
    Odlać odrobinę zupy do kubka, dodać śmietankę i wymieszać. Wlać z powrotem do garnka i zblendować na krem.
    Podawać z grzankami i świeżymi ziołami.
    Na wierzchu ułożyć ugotowane jaja przepiórcze i chipsy czosnkowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować