Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebulę posiekać drobno.
Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę,
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło klarowane, podsmażyć na nim cebulę, gdy ta się zeszkli dodać czosnek, garść tymianku, mieszając podsmażać wszystko przez 1-1,5 minuty.
Wlać ok litra wody do garnka i doprowadzić do wrzenia.
Dodać pokrojone ziemniaki, smażoną cebulę z czosnkiem i gotować na większym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Wrzucić serek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, całość zagotować.
Odlać odrobinę zupy do kubka, dodać śmietankę i wymieszać. Wlać z powrotem do garnka i zblendować na krem.
Podawać z grzankami i świeżymi ziołami.
Na wierzchu ułożyć ugotowane jaja przepiórcze i chipsy czosnkowe.
Komentarze