Zupa chrzanowa z boczkiem

4.5 (171 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamiast żurku, czy barszczu białego na Wielkanoc lub na zimowy lekko rozgrzewający obiad.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 litra rosołu
    500 g ziemniaków
    200 g wędzonego boczku
    1 marchewka
    sól
    pieprz
    100 ml śmietany 30%
    100 g tartego chrzanu (można dać więcej lub mniej)
    1 łyżeczka suszonego cząbru
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.

    Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni.

    Rosół doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy do niego pokrojone ziemniaki, marchewkę i podsmażony boczek. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

    Następnie dodajemy chrzan, mieszamy. Dolewamy śmietanę i ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cząbrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować