Bardzo smaczna, ciekawa propozycja dla osób lubiących wiejskie wędliny
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1 kg słoniny
1 kg wątroby wieprzowej
Pół kilo gotowanego mięsa z obiadu np. Drobiowego
2 cebule
1 szklanka manny
Sól
Pieprz
Szczypta majeranku
Jelita
Wątrobianka chłopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Slonine pokroić w grubą kostkę, zalać wodą, zagotować i parzyć około 15 minut. Podobnie postępujemy z wątróbką. Studzimy. Wszystko mielimy ( razem z cebulą i mięsem z obiadu), doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem . Napełniamy jelita farszem. Zawiazujemy końce, parzymy w temperaturze 90 stopni przez ok pół godziny.
Porady
Jelita naturalne możemy zastąpić plastikowymi osłonami.
Komentarze