Zupa chłopska

4.47 (190 ocen)

  • 45 min

Z takiego połączenia wyszła nam zupa iście chłopska. Prawdziwie swojskie smaki: boczek, pożywna kasza, a jednak lekka.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 młode marchewki
    1 mały seler
    1 pietruszka
    3 ziemniaki
    biała część pora
    500 g wędzonego boczku
    100 g kaszy pęczak
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    mielona kozieradka
    koperek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chłopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy, kroimy w talarki.

    Seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

    Pora kroimy w piórka.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, kminek, zrumieniamy, dodajemy warzywa i przez 5 min smażymy, cały czas mieszając. Zalewamy gorącą wodą (1,2 l), wrzucamy kaszę i gotujemy do jej miękkości.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną kozieradką. Podajemy z posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować