7-8 dużych ugotowanych ziemniaków
6 plastrów boczku lub kiełbasa
2 cebule ze szczypiorem
kubek kwaśnej śmietany (ok 200-250 g)
2 jajka
ok. 10 dag twardego żółtego sera
kilka łyżek groszku konserwowego
natka pietruszki
sól, pieprz, rozmaryn
Sposób przygotowania przepisu:
zapiekanka chłopska
1.
Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokrój w plastry. Cebule obierz, pokrój w drobną kosteczkę, szczypior na duże kawałki, boczek w kostkę (jeśli używamy kiełbasy kroimy ja w plasterki). Wędlinę przesmaż z cebulą na patelni. składniki zapiekanki układaj warstwowo: ziemniaki (doprawione solą, pieprzem i rozmarynem), kiełbasa lub boczek z cebulą, groszek. Każda warstwę polewamy śmietaną rozmąconą z jajkami i startym żółtym serem oraz solą i pieprzem. Zapiekaj 20 min w temp. 180°C. Przed podaniem posyp szczypiorem i natką.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze