Chłopska zupa z kiełbasą

4.93 (174 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealne danie na jesienne lub zimowe popołudnie. Świetnie rozgrzewa i syci na długi czas.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g kiełbasy zwyczajnej
    200g boczku wędzonego surowego
    3 ząbki czosnku
    2 papryki zielone
    10 małych ziemniaków
    2 cebule
    1 puszka krojonych pomidorów
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    4 litry bulionu drobiowego
    4 ziarernka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, papryka słodka, papryka wędzona
Wystaw ocenę:

4.93 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Chłopska zupa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ziemniaki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekać. Z boczku odkroić skórę i pokroić go w kostkę.
  • 2. Skórę wrzucić do garnka i wytopić z niej tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać do nich pokrojoną kiełbasę i boczek. Smażyć ok. 5 minut. Wrzucić paprykę i ziemniaki. Całość lekko podsmażyć.
  • 3. Zawartość garnka zalać bulionem. Wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Całość zagotować, dodać puszkę pomidorów i koncentrat. Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku podanymi przyprawami.

Porady

Zupę warto wzbogacić kleksem śmietany. Osoby lubiące ostrzejsze dania, mogą dodać posiekaną papryczkę chili.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować