Super wątrobianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kajzerki pokroić i skropić wywarem z mięsa. Wątrobę pokroić w kostkę i schłodzić, następnie zmielić z pozostałymi składnikami (mięsem, cebulą, tłuszczem i bułką).
2.Dodać przyprawy, starannie wyrobić ręką i jeszcze raz zmielić. Osłonkę napełnić farszem
3. Zagotować w garnku tyle wody, aby zanurzona wątrobianka swobodnie pływała. Wrzucić wątrobiankę do wody, przycisnąć ciężkim talerzem aby była całkiem zanurzona. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i parzyć wątrobiankę ok 3 godzin w tem. 80 stopni. PO wyjęciu schłodzić szybko zanurzając ją w bardzo zimnej wodzie. Odsączyć, schłodzić, przechowywać w lodówce.
Komentarze