Super wątrobianka

4.5 (172 ocen)

  • 4 godz.

Wspaniale smakuje z chrupiącym pieczywem i ogóreczkiem.

  • 4 godz.

Składniki:



  • Składniki: 0,5 kg surowej wątroby wieprzowej, 0,5 kg chudej wieprzowiny ( mogą być gotowane resztki mięsa z obiadu), 0,25 kg słoniny lub podgardla, 3 łyżki mleka w proszku, 2 kajzerki, ok 1 szklanki posiekanej cebuli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki soli kuchennej, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka cukru, po pół łyżeczki majeranku, mielonego ziela angielskiego, mielonego kardamonu, gałki muszkatołowej, plastikowa osłonka do wyrobu wędlin.
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Super wątrobianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerki pokroić i skropić wywarem z mięsa. Wątrobę pokroić w kostkę i schłodzić, następnie zmielić z pozostałymi składnikami (mięsem, cebulą, tłuszczem i bułką).
  • 2. Dodać przyprawy, starannie wyrobić ręką i jeszcze raz zmielić. Osłonkę napełnić farszem
  • 3. Zagotować w garnku tyle wody, aby zanurzona wątrobianka swobodnie pływała. Wrzucić wątrobiankę do wody, przycisnąć ciężkim talerzem aby była całkiem zanurzona. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i parzyć wątrobiankę ok 3 godzin w tem. 80 stopni. PO wyjęciu schłodzić szybko zanurzając ją w bardzo zimnej wodzie. Odsączyć, schłodzić, przechowywać w lodówce.

Porady

Można wykorzystać resztki ugotowanego mięska.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować