Szarlotka bez jajek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tą szarlotkę przygotowuję bez jajek i proszku do pieczenia. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    250 g masła
    50 g cukru
    8 łyżek wody
    szczypta soli
    2 kg jabłek
    1,5 torebki cukru wanilinowego
    2 łyżeczki cynamonu
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Szarlotka bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy składniki na ciasto: mąkę, cukier, sól, pokrojone masło i wodę.
    Dzielimy ciasto na dwie części. Ciasto na spód powinno być dwa razy większe niż na górę.
    Wałkujemy ciasto i układamy je w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia.

    Grubo utarte jabłka mieszamy z cukrem wanilinowym i cynamonem. Wykładamy je na ciasto i posypujemy mąką ziemniaczaną (przez sitko).

    Wałkujemy drugą część ciasta i przykrywamy tarte jabłka.
    Na szarlotce przed pieczeniem można rozprowadzić pędzelkiem cienką warstwę mleka.
    Szarlotkę pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175° przez 45 minut.

Porady

Do szarlotki możemy użyć świeżych jabłek lub tartych jabłek ze słoika. Aby jabłka mogły odparować wycinamy w cieście otwory będące jednocześnie elementami ozdobnymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować