Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu)

  • wyświetlono: 2942 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepyszna w smaku szarlotka, która jest przy okazji zdrowszą wersją popularnej. Bez jajek, bez mąki, bez glutenu z żadnego innego składnika-idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Osoby, które są na diecie odchudzającej, dodatkowo mogą zmniejszyć kaloryczność poprzez zamianę cukru ksylitolem.

MałaMi
  • 60min

Składniki

Ciasto:
4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju kokosowego
1/2 szkl. cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżki karobu (opcjonalnie)

Nadzienie jabłkowe:
4 duże jabłka
2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu)

  • 1. Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy.
    Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju kokosowego (jeśli mamy płynny można lekko posmarować pędzelkiem). Szarlotkę pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (nie nagrzewałam piekarnika przed pieczeniem). Upieczoną szarlotkę oprószamy cukrem pudrem i cynamonem (ja zrobiłam wzorek na środku, ale można też całość). Całkowicie studzimy przed krojeniem jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach. Jeśli nie można jeść na ciepło :)

Porady

Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Można go w przepisie całkowicie pominąć lub zastąpić właśnie tym zwykłym kakao.
Jabłka do przepisu można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja jednak postanowiłam "posiekać" je w cienkie plasterki za pomocą obieraczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyjabłkaDeserdla dziecikasza jaglanaszarlotkabezglutenowezdrowy deserprzepisy_fitszarlotka jaglanaszarlotka bez glutenu

Komentarze

Podobne przepisy

Kremowe lody bez jajek

Dodane przez: dorota w

Kremowe lody bez jajek

Najlepsze lody jakie jadłam! Kremowe,...

Szarlotka krucha

Dodane przez: mojacalabria

Szarlotka krucha z manna -bez jajek,bez proszku...

Szarlotka "krucha"-powiem wiecej-bardzo...

szarlotka bez mąki i cukru

Dodane przez: slodziutkamama

Szarlotka dla cukrzyków bez pszennej mąki...

Przepis na tą szarlotkę powstał...

Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami

Dodane przez: dorota w

Makowiec bez jajek, cukru i mąki, z bananami

I takie ciasta są możliwe: bez...

Placek z wiśniami

Dodane przez: kamila19851

Placek z wiśniami (bez glutenu, bez tłuszczu,...

Ciasto-eksperyment ;) wyszło.Jeśli...

Oponki pieczone (bez glutenu)

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Oponki pieczone (bez glutenu)

Lżejsza i zdrowsza wersja oponek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE