Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu)

4.51 (142 ocen)

  • 60 min

Przepyszna w smaku szarlotka, która jest przy okazji zdrowszą wersją popularnej. Bez jajek, bez mąki, bez glutenu z żadnego innego składnika-idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Osoby, które są na diecie odchudzającej, dodatkowo mogą zmniejszyć kaloryczność poprzez zamianę cukru ksylitolem.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
    1/2 szkl. mąki kukurydzianej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju kokosowego
    1/2 szkl. cukru (najlepiej brązowego)
    2 łyżki karobu (opcjonalnie)

    Nadzienie jabłkowe:
    4 duże jabłka
    2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka jaglana (bez jajek, bez mąki, bez glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną łączmy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto (olej kokosowy dodałam bez rozpuszczania, rozpuścił się od ciepła dłoni i "złączył" całość). Ciasto nie będzie "jednolite", a dosyć zwarte, jednak łatwo będzie je kruszyć. 2/3 ciasta wykładamy na spód tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy, aby spód był równy.
    Jabłka obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw siekamy w plastry (można użyć szatkownicy lub zwyczajnie zetrzeć na tarce jarzynowej). Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem, cukrem i mąkami. Masę wykładamy równomiernie na przygotowany spód. Przykrywamy resztą ciasta (ja skruszyłam w dłoniach), lekko dociskamy i na wierzch ciasta posypujemy trochę kawałków oleju kokosowego (jeśli mamy płynny można lekko posmarować pędzelkiem). Szarlotkę pieczemy około 60 minut w 180 stopniach (nie nagrzewałam piekarnika przed pieczeniem). Upieczoną szarlotkę oprószamy cukrem pudrem i cynamonem (ja zrobiłam wzorek na środku, ale można też całość). Całkowicie studzimy przed krojeniem jeśli zależy nam na ładnych, równych kawałkach. Jeśli nie można jeść na ciepło :)

Porady

Karob, czyli mączka chleb świętojańskiego, to nic innego jak zdrowy, bezglutenowy zamiennik kakao (chyba na każdym kakao jest zapis, że może zawierać gluten, nawet jeśli tak naprawdę go tam nie ma). Można go w przepisie całkowicie pominąć lub zastąpić właśnie tym zwykłym kakao. Jabłka do przepisu można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja jednak postanowiłam "posiekać" je w cienkie plasterki za pomocą obieraczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować